Bordo bulamacı,göz taşı (bakır sülfat %98) ve kireç kullanılarak hazırlanan bir karışımdırCaCO3 + ISI +CaO ( sönmemiş kireç) + CO2
CaO + H2O + a (OH)2 (sönmüş kireç)
Bordo bulamacı çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır.Özellikle sonbaharda ve ilk baharda meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında,ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.
Bordo bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi,bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür.
Ancak hazır bordo bulamacı kullanılması halinde,kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir.
BORDO BULAMACININ HAZIRLANIŞI
Bordo bulamacının dozları,kullanılacağı zamana göre değişmektedir.Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları %2 ve %1 liktir.
Aşağıda örnek olarak verilen %2 lik bordo bulamacının hazırlanışı esas alınarak %1 ve diğer oranlarda bordo bulamacı hazırlanabilir.
%2 lik bordo bulamacının hazırlanışı (1.000 litre) için gerekli madde ve malzemeler:
20 kg göztaşı ve 20 kg sönmüş kireç (veya 10 kg sönmemiş kireç)
40-50 litrelik 2 adet plastik kova
Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan 2 adet sopa
a) 20 kg sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak ayran kıvamına getirilir.
b) Benzer şekilde 20 kg göztaşı ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak 40-50 litreye tamamlanır.
c) İlaçlama tankı (örneğin 1 tonluk) deposuna bir miktar su (100-200 litre) konur.Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır.Daha sonra ilaçlama tank deposuna hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır.Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana getirilir.
İlaçlama tankı su ilavesiyle 1.000 litreye tamamlanır.Böylece %2 lik 1.000 litre,bordo bulamacı hazırlanmış olur.
BORDO BULAMACINI KONTROL EDİNİZ
Usulüne uygun olarak hazırlanan bordo bulamacının mavi renkte,nötr veya alkali olması arzu edilir.Tek başına göztaşı eriyiği yakıcıdır.Konulan kirecin yeterli gelip gelmediğini kontrol etmek için 3-5 cm boyunda,passız,parlak bir çivi hazırlanan bordo bulamacına batırılarak 4-5 dk bekletilir ve sonra çıkartılır.Çivi üzerinde esmer,kırmızı bir leke meydana geldiyse biraz daha kireçli su ilavesi gereklidir.Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkar ise ilaç iyi hazırlanmış ve kullanıma hazır demektir.
Bu işlem turnusal kağıdı kullanılarakta yapılır.Kırmızı turnosol kağıdı bordo bulamacına batırıldığında,mavi renge dönüşür ise bulamaç iyi hazırlanmış demektir.Kırmızı renkte kalırsa bir miktar daha kireçli su ilave etmek gereklidir.
BORDO BULAMACI HAZRILANIRKEN VE KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSULAR
- Bordo bulamacı hazırlanırken demir,saç,gibi metal kaplar kullanılmaz
- Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmş su ilave edilir.
- İlaçlama tankına sönmüş kireç eryiği ve göztaşı eriyiği boşaltılırken süzgeçten geçirilmesi gerekir,Süzgeç kullanılmaz ise bazı artık parçacıklar ilaçlama aletinin memesini tıkar.
- Bordo bulamacı hiç bir ilaç ile karıştırılıp kullanılmaz.
- Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru aşırıya kaçmadan,yıkama şeklinde ilaçlama yapılır.
- İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir.
- Hazırlanan ilacın engeç bir gün içinde kullanılması önerilir.
- Hemen kullanılmayacaksa hazırlanmış olan 1.000 litre bordo bulamacına 2 kg şeker yada 10 litre yağsız süt karıştırılmak suretiyle 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür.
- Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti temizlenmelidir.
BORDO BULAMACININ KULLANILDIĞI MEYVE VE BAĞ HASTALIKLARI
Elma armut kara lekesi - armutlarda memeli pas - yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı - monilya - eriklerde cep hastalığı - kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı - kayısılarda yaprak delen - sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma - kiraz dal yanıklığı - şeftali yaprak kıvırcıklığı - şeftalide yaprak delen - meyve ağaçlarında armıllarıa kök çürüklüğü - bağlarda ölü kol , bağ antraknozu - bağ mildiyösü hastalıklarına karşı kullanılabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder