www.e-tarim.com.tr

11 Ekim 2015 Pazar

KARABUĞDAY TOHUMU

Karabuğday tarlada hızla büyüyen, geniş yapraklı, tek yıllık bir bitkidir. Bitki boyu yetiştirme koşullarına göre 60-120 cm arasında değişmektedir. Bitkiler tek köke sahip olup üzerinde daha küçük dallar bulunmaktadır. Yapraklar düz olmayan üçgen şeklinde bir görünüme sahiptir. Çiçekler ise beyaz, pembe veya kırmızıdır. Çiçekleri kokuludur ve bal arılarının nektar toplaması için çok caziptir. Karabuğdaydan üretilen bal koyu renklidir ve güçlü bir tat ihtiva etmektedir. Karabuğday bitkisi üçgen şeklinde tohumlara sahiptir. Bu tohumlar bir kabukla (perikarp) kaplıdır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte maksimum 4 mm genişlik ve 6 mm uzunluk ve 2 mm genişlik ve 4 mm uzunluktadır. Kabuğun şekli, büyüklüğü ve rengi bitkinin çeşit ve türlerine göre değişiklik göstermektedir. Tohum kabukları parlak, mat kahverengi, siyah veya gri olabilmektedir. Kabuğu çıkartılmış karabuğday tanelerine "groat" denilmekte ve kimyasal kompozisyonu ve görünüşü ile tahıl tanelerine benzemektdir. Groat'ın ilk tabakası bir hücreli kalın "testa" tabakasıdır ve açık yeşil renktedir. Testa'nın altında bir hücreli "aleurone" tabakası nişasta içeren endosperm'i kuşatır. En içteki kısım spermaderm ve endospermden oluşmaktadır.
  Karabuğdayın Tarımı Nasıl Yapılır: 
Karabuğday ince hazırlanmış, dekara 20 kg 20-20-0 gübresi verilmiş, tavda tohum yatağına havalar ısınınca nisan ve mayıs aylarında dekara 5 kg tohum hesabıyla hububat ekim makinesi ile veya serpme usulü 4-5 cm derinliğe ekilebilir. Tavlı toprağa ekilen bitki 4-6 gün arasında çıkış yapar, hızla gelişir ve büyür. Hava koşulları ve ekim zamanına bağlı olarak karabuğdayın ekilmesinden 40 gün sonra çiçeklenme olmakta ve 75-80 gün sonra da ilk tohumlar olgunlaşmaktadır. Karabuğdayın tohumları %75 oranında olgunlaşınca hasat edilmeye başlanır. Hasadı el veya makine ile yapılabilmektedir. Dekara tane verimi 200 kg civarındadır. Ürün rutubeti depolamada %16'nın altında olmalıdır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder